Humanistische Jongeren Leopoldsburg

Wat is HJ?

De geschiedenis van HJ Leopoldsburg gaat terug tot in 1981. Een groepje vrienden van het Koninklijk Atheneum richtte toen een eigen vereniging op. Deze enthousiastelingen organiseerden tal van toffe activiteiten en stampten heel wat evenementen uit de grond. Het valt niet te verwonderen dat ze in een mum van tijd een actief ledenbestand achter zich konden scharen. Ze hadden zelfs een eigen clubhuis: "De Pukkel".
De gelijkgezinde, vrijzinnige zielen – waaronder Chokri Mahassine - waagden zich in 1985 aan een nieuwe uitdaging: een alternatief muziekfestival. Hun geesteskind werd Pukkelpop gedoopt, en is vandaag het grootste alternatieve festival van België.

Vele jaren en generaties later is vzw Humanistische Jongeren Leopoldsburg nog steeds een organisatie voor en door jongeren die staat voor plezier, openheid en creativiteit. De jeugd staat aan het roer, uiteraard met de nodige steun van de ervaren oude garde. Jongeren krijgen de kans om zelf allerhande activiteiten te organiseren, er is voor ieder wat wils. Workshops, reizen, fuiven, comedy-nights, daguitstappen, … You name it, we’ve done it!

Sinds 1999 beheert HJ haar eigen kantoor, lokalen en jeugdhuis: Plug-in. Dit is de plaats waar legendarische avonden – en nachten – hebben plaatsgevonden. Flitsende feestjes, kolkende concerten en denderende dj-sets deden het jeugdhuis al talloze keren op zijn grondvesten daveren. Maar het hoeft niet altijd om ter luidst, Plug-in is ook de place to be voor gezellige namiddagen gevuld met quizzen, films, spelletjes, comedy, workshops, …

En natuurlijk is er Pukkelpop, waar we met z’n allen jaarlijks naar uitkijken. HJ biedt jonge mensen de mogelijkheid om mee te werken aan de totstandkoming van een festival. Een unieke ervaring die de samenhorigheid en het groepsgevoel van deze toffe bende nog doet toenemen.

Bij HJ leren jongeren op een plezierige manier samenwerken en organiseren. Ze worden aangemoedigd om kritisch te zijn en zich vragen te stellen bij datgene wat hen wordt voorgehouden. De bewustwording van wereldproblematieken wordt gestimuleerd via 11.11.11.-acties en andere goede doelen.

De H van HJ zou ook kunnen staan voor ‘hip’ of ‘hartelijk’, maar vindt desalniettemin in ‘humanistisch’ zijn beste invulling. Humanisten geloven in gelijkheid en solidariteit; ze geloven in een samenleving waar mensen uit alle culturen zij aan zij kunnen leven met respect voor elkaar en elkaars mening. Iedereen is welkom bij onze vereniging – en op onze site! - zonder enige vooroordelen, ongeacht ras, kleur of afkomst...